Griekse gehaktballetjes met Metaxa

25 stuks

Bereidingstijd:

50 minuten + 60 minuten wachten

Ingrediënten:

3 sneetjes oud witbrood
1 grote ui
6 takjes peterselie
3 takjes oregano
500 g lamsgehakt (of rundergehakt)
1 teentje knoflook
ca. 5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel Metaxa (of vieux, slijter)
2/3 theelepel kaneel
3/4 theelepel gedroogde munt
1 theelepel citroenrasp (potje)
zout en versgemalen peper
50 g bloem

Voorbereiden:

Korstjes van brood snijden en brood kort weken in koud water. Brood goed uitknijpen. Ui pellen en fijnraspen. Peterselie fijn knippen. Oreganoblaadjes van takjes nemen. Gehakt in kom doen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: broodkruim, ui, peterselie, oregano, 1 eetlepel olie, Metaxa, kaneel, munt, citroenrasp, zout en peper. Goed door elkaar kneden tot smeuïge, samenhangende massa. Ca. 25 balletjes van gehaktmengsel vormen. Ca. 1 uur afgedekt in koelkast laten staan.

Bereiden:

Bloem op groot plat bord strooien. In grote (anti-aanbak)koekenpan 4 eetlepels olie verhitten. Gehaktballetjes snel door bloem wentelen en op halfhoog vuur bruin en gaar bakken. Pan regelmatig schudden en zo nodig wat extra olie toevoegen. Gehaktballetjes laten uitlekken op keukenpapier en heet of lauwwarm serveren.